Welkom op De Trouwe Honden | Inloggen | Registreren Online | Gebruikers: 0 | Gasten: 66
Aan het lijntje: Mark Ariaans
woe. 22 juli 2009 

Na het Europese avontuur van ons NEC vroegen de Trouwe Honden zich af hoe een NEC-supporter in het buitenland eigenlijk zijn cluppie beleeft. Google Analytics leerde ons dat een aantal trouwe bezoekers van DTH zich inderdaad in het buitenland bevinden. Een speurtocht onder deze bezoekers bracht ons uiteindelijk bij Mark Ariaans.Mark Ariaans is 32 jaar en een geboren Nijmegenaar. Zijn ene grote liefde is NEC, zijn andere grote liefde is z’n Engelse vriendin. En voor z’n vriendin koos Mark om de oversteek te maken om samen met haar in Sheffield te gaan wonen.

Hoe ben je destijds bij NEC terecht gekomen?
 
Mijn vader nam mij geregeld mee naar wedstrijden, vanaf dat ik een jaar of 8-9 oud was (dus vanaf circa 1986). Overigens alleen naar thuiswedstrijden, afgezien van twee wedstrijden in de Arena tegen Ajax die ik ooit samen met een oom bezocht heb.
 
Welke wedstrijd is je in die jaren het meeste bijgebleven?
 
De halve finale in de beker tegen Ajax (1994) en de wedstrijd tegen RKC in 2003 toen Simr vlak voor tijd Europees voetbal binnenknalde, al was ik daar zelf beide keren helaas niet bij.
Maar ook de Europese campagne van 2008, natuurlijk, en dan vooral de wedstrijd tegen Udinese.
 
En welke wedstrijd zou je het liefste vergeten?
 
Dat was de afscheidswedstrijd van de oude Goffert, tegen (als ik het me goed herinner) Fortuna Sittard, toen een stel supporters het veld op kwamen. En een zwaar verloren wedstrijd tegen PSV in 1995, toen we een neefje en oom die PSV-fan waren mee hadden genomen naar de Goffert (dat kon toen nog; vak N geloof ik, of O (?) onoverdekt staan, rechts van de hoofdtribune).

Hoe volg je in Engeland de wedstrijden van NEC?
 
Via internet. Helaas is Eredivisie Live niet beschikbaar in Engeland, dus ik moet het vaak doen met ietwat minder legale streams, maar ik heb toch wel alle Europese en zo’n 60% van alle competitiewedstrijden live meegekregen. En anders is er internet-radio.
De Europese wedstrijd heb ik dus ook eveneens via internet moeten volgen. Helaas heb ik het niet voor elkaar gekregen om daadwerkelijk een wedstrijd bij te wonen, en daar ga ik ongetwijfeld voor altijd spijt van hebben, maar het zat er helaas niet in.

Welke speler is jouw favoriete NEC’er aller tijden?
 
Kees van Wonderen. Een oom van me werkte destijds bij Van de Water en hij gaf me voor mijn verjaardag een NEC shirt waarvan hij beweerde dat het van Van Wonderen was en dat hij het uit een wasmand had mogen pakken. Ik heb tegenwoordig zo mijn twijfels aan het waarheidsgehalte van dat verhaal, maar als jochie nam ik het uiteraard voetstoots aan en sinds die tijd is Kees van Wonderen mijn favoriete voetballer. Het shirt hing altijd aan de muur op mijn slaapkamer maar is inmiddels door ruimtegebrek veroordeeld tot de kast, totdat ik er een goed plekje voor kan vinden.
 
Welke Engelse club vind je vergelijkbaar met NEC?
 
Lastig om te zeggen, want het ligt een beetje aan de criteria die je hiervoor hanteert, zoals positie op de ranglijst, speelstijl, historie, of fanbasis. Fulham is misschien wel een goede vergelijking: door de jaren heen langzaam opgeklommen tot middenmoter, niemand in het hele land die echt iets tegen de club heeft, lange traditie zonder ooit een echte prijs gewonnen te hebben, en het afgelopen jaar zowaar op eigen kracht UEFA cup kwalificatie afgedwongen via de competitie. Ik zou graag parallellen trekken met een club waar de supporters bekend staan als nuilerds, maar eerlijk gezegd zit het ‘typisch’ Nimweegse nuilen in de hele Engelse voetbalcultuur wel aardig ingebakken.
 
Ga je in Engeland nog naar een bepaalde club kijken?
 
(Nog) niet, eerlijk gezegd. Ik ben een NEC’er en dat zal ik ook blijven, en tot dusverre heb ik nog geen sympathie voor een specifieke Engelse club ontwikkeld. Mijn vriendin is een fan van Doncaster Rovers (Championship), en er is een goede kans dat ik komend seizoen met haar vader daar een keer ga kijken, en ik ga het aankomende seizoen met een paar vrienden en collega’s naar Hillsborough. Maar voorlopig zie ik me nog niet echt met regelmaat een Engelse club bezoeken.

In hoe verre verschilt het Engelse van het Nederlandse voetbal?
 
Beleving. Voetbal is hier ingebakken in de volkscultuur. Overal zie je mensen op straat lopen met shirts, op wedstrijddagen zitten de pubs afgeladen vol en worden de wedstrijden op grote schermen getoond, en ook in het dagelijks leven is men er veel actiever mee bezig. In Nederland besprak ik op de maandagochtend wat wedstrijden met collega’s, hier doet 80% van de afdeling wekelijks actief mee met online pooltjes als de Fantasy League. Wat het voetbal zelf betreft, alles gaat een stuk sneller, en uiteraard zit er hier veel meer geld en liggen de verwachtingen vele malen hoger.

Hoe gaat men in Engeland om met de supporters?
 
Het is denk ik redelijk vergelijkbaar met Nederland. Er is sinds begin jaren ’90 erg veel gedaan op het gebied van veiligheid, waardoor je tegenwoordig weer veel gezinnen terugziet in de stadions. Helaas is het wel zo dat de grotere clubs echt schandalige prijzen vragen voor seizoenskaarten. Je ziet dan ook dat de “traditionele” fans van de Premier League clubs steeds vaker wegblijven ten faveure van dagjesmensen en toeristen (veel ook uit het buitenland) en zakenmensen (een voetbalwedstrijd als relatiegeschenk of iets dergelijks). Ook zaken als aanpassing van wedstrijdtijden aan commerciële TV belangen is hier in Engeland net als in Nederland een steeds meer voorkomend fenomeen.
 
Gelden er daar ook verplichte combi’s?
 
Ik weet niet zeker of er voor bepaalde clubs of wedstrijden in de Premier League combi regelingen zijn, maar ik geloof van niet. Clubs bieden wel een busreis aan als je je toegangsbewijs koopt, maar dit is voor zover ik weet niet verplicht. Voor Sheffield Wednesday en Sheffield United bestaan in ieder geval zeker geen verplichte combi’s. En bij sommige clubs heb je een clubcard nodig voordat je een toegangsbewijs kunt kopen, maar lang niet bij allemaal.

Wat verwacht je dat de gevolgen voor NEC zullen zijn naar aanleiding van de rellen in Groesbeek?

Ik denk dat het met name gevolgen zal hebben voor de voorbereiding. Je mist nu toch twee wedstrijden tegen professionele teams. Daardoor mist men wedstrijdritme en de spelers hebben minder mogelijkheden om op elkaar ingespeeld te raken. Men weet zometeen waarschijnlijk niet precies waar men staat. Voor de supporters en club zal het geen gevolgen hebben. Ik hoop alleen dat er in de toekomst geen represailles zullen volgen
 
Hoe beleef je een wedstrijd van NEC tegenwoordig en verschilt dit met het verleden?
 
Vroeger wandelden we altijd van mijn ouderlijk huis naar het stadion en dan voelde je de spanning langzaam opborrelen, vooral als je steeds grotere stromen supporters uit alle richtingen zag opduiken hoe dichter je bij het Goffertpark kwam. Dat vond ik altijd een indrukwekkend gezicht. En dan kippenvel als “Eye of the tiger” door de luidsprekers schalde, al ging de timing ervan regelmatig de mist in.
Tegenwoordig volg ik de wedstrijden via internet, dat voelt helaas toch een stuk afstandelijker uiteraard. Ik voel me eerlijk gezegd regelmatig onbewust een beetje een “tweederangs” supporter, zo achter een PC-scherm, maar helaas is het niet anders.
Op de dag van een belangrijke wedstrijd gaat de NEC-sjaal mee naar het werk, en uiteraard houd ik mijn Engelse vrienden en collega’s dagelijks op de hoogte van het reilen en zeilen binnen de club, of ze het nu interesseert of niet.

Hoe ervaar je de sfeer in de Goffert?
 
Helaas ben ik de laatste jaren niet meer in de Goffert geweest, de laatste keer was in februari 2006, NEC – FC Twente. Ik geloof dat we klop kregen toen, maar ik ben nooit zo goed in uitslagen herinneren. Begin april 2006 ben ik naar Engeland verhuisd. Maar zoals ik het vroeger zelf beleefde en tegenwoordig ook meekrijg via internet is het helaas vaak erg mat. Ik hoor de supporters van de tegenstander regelmatig meer dan onze eigen fans. We gaan pas juichen als we voor staan, maar zelden als extra steun in de rug wanneer het wat minder loopt. Het is erg reactief in plaats van proactief. Zaken als de van HSV geadopteerde wisselzang lijken trouwens wel goed te werken om de sfeer erin te houden, en dat komt ook heel goed over in de huiskamer. Dus hou die er alsjeblieft in, mensen! Maar goed, wij Nijmegenaren blijven nuilers, daar valt nu eenmaal weinig aan te doen. Altijd nuilen, maar desalniettemin hondstrouw. Dat mag ook wel een keer gezegd worden.

Wat vind je van de gepresenteerde plannen van de nieuwe Goffert?
 
Mijn Engelse collega’s die ik het heb laten zien noemen het een Teletubbies stadion, maar ik vind het er eerlijk gezegd best fraai uitzien. Ik blijf me alleen wel steeds afvragen of mensen die de hond in het park uitlaten gewoon het dak op kunnen lopen en vervolgens van 2 ringen hoog het veld op lazeren. Maar dat zal wel niet.
De plannen zoals deze gepresenteerd zijn voor het Topsport centrum zien er goed uit. Het is een mooi stadion. Wat mij betreft zou een capaciteit van zo’n 22.000 toeschouwers voldoende zijn maar belangrijker vind ik nog dat de Goffert in het Goffertpark blijft. Ik heb daarom dan ook de petitie getekend en begrijp de argumenten van de boomgrens en overlast niet echt. De enige reden dat je momenteel überhaupt over een andere locatie dan de Goffert hoeft na te denken is als je daadwerkelijk aanneemt dat 22.000 zitplaatsen niet genoeg zullen zijn voor de komende 10 jaar. Zoals NAC momenteel laat zien geeft eens te meer aan dat je met 25.000 plaatsen makkelijk 40% extra begroting kunt krijgen, wat mijns inziens voor NEC begrippen sowieso het plafond is. Ofwel, kappen met geleuter over de locatie en gewoon morgen aan de slag met uitbreiding van de Goffert, liefst in de Goffert en zeker niet over de Waal!

Heb je al een oordeel over Lodeweges?
 
Ik houd mijn oordeel nog even voor me totdat ik de goede man daadwerkelijk in actie gezien heb, maar ik ben in principe zeer positief over de aanstelling van Lodeweges. Hij lijkt me een rustige coach die goed bij de clubcultuur past. En ik heb begrepen dat hij ook goed met jonge spelers overweg kan, een eigenschap die in mijn ogen onontbeerlijk is voor de club met het oog op ontwikkeling van eigen talent. Ik ben erg benieuwd hoe hij het team laat spelen, want Aalbers zegt dat 4-3-3 de huisstijl is maar volgens mij leent het huidige spelersmateriaal zich meer voor 4-4-2.
 
 Wat vind je van het transferbeleid van NEC?
 
 Sinds Aalbers het heeft overgenomen van Looyen is er een zeer duidelijke 
 verbetering zichtbaar. Ik weet niet of dit 100% op Aalbers’ conto te schrijven valt (hij heeft het tij in 2008 uiteraard wel mee gehad vanwege de resultaten en de positieve media-uitstraling van Been, die door Looyen is binnengehaald), maar er lijkt wat meer daadkracht en openvallende posities worden doorgaans vlot en kwalitatief goed ingevuld. Ik ben ook erg te spreken over de door Aalbers uitgesproken intentie om de gelimiteerde transferclausules voortaan uit contracten te weren.
 
Vleminckx?

Ik zie het wel zitten in deze gast. Naar wat ik hoor een beetje hetzelfde type als van Beukering en in potentie hetzelfde type als Kuijt. Technisch is hij volgens mij niet zo goed onderlegd maar als hij hard werkt en de aanvoer vanaf de flanken loopt goed dan is het hoopvol. Uiteraard blijft het allemaal koffiedik kijken, en we hebben al vaker spelers met hoge verwachtingen zien komen die het dan alsnog niet waar maken, maar alles wijst erop dat Vleminckx in ieder geval een uitstekende mentaliteit heeft.
 
Wellenberg?
 
Mooie aankoop. Een degelijke verdediger maar iets minder in de opbouw. Ik hoop dat het met Wellenberg een beetje hetzelfde verhaal gaat worden als met Zomer; uit beeld geraakt bij FC Twente maar staat bij ons een goede pot te voetballen. Je hebt nu ook een keuze tussen de verdedigend ingestelde Wellenberg en de aanvallend ingestelde Burgzorg. Al met al een mooie aanvulling.

Fejzullahu?

Ik heb hem nog niet zien spelen, en daardoor weet ik er eigenlijk nog vrij weinig over, maar hoorde hele goede dingen over hem. Hij heeft redelijk wat gescoord in Zweden en is een jongen met perspectief.

Welke speler zou je er nog graag bij willen hebben voor het begin van het seizoen?
 
Zoals Aalbers al zei zijn we momenteel eigenlijk klaar. Volgens mij staat er nu een kwalitatief zeer volwaardige eredivisie ploeg. Dus wat mij betreft hoeft er niet echt een nieuwe speler nog bij. Ik ga er dan wel van uit dat er geen speler meer zal vertrekken voor het begin van het seizoen. Op dat gebied denk ik dat we misschien nog kunnen verwachten dat Schöne en/of El Akchaoui vertrekken. Ik verwacht echter dat beide speler het seizoen bij NEC af zullen maken.
 
Welke speler in de huidige selectie is jouw favoriet en waarom?
 
Babos. Die moet in zijn eentje zo onderhand toch wel meer punten voor NEC verzameld hebben dan de hele rest van de selectie bij elkaar. Bovendien is hij geweldig richting de supporters. Ik verbaas me er nog altijd wekelijks over dat hij bij ons en niet bij een ‘top’club speelt.

Waar gaat NEC dit jaar eindigen?
 
Op de 7e plaats.

Als jij voor één dag de voorzittershamer zou mogen overnemen, welke beslissing zou je dan als eerste nemen?
 
Meer ondersteuning voor supporters die sfeeracties e.d. willen organiseren, zij het financieel of via het ter beschikking stellen van ruimte of faciliteiten, en zien of er een staanvak te realiseren valt bij de stadionuitbreiding. De club onderkent naar mijn mening het effect van zulke acties en sfeer in het stadion in het algemeen op de spelers nog niet voldoende.
 
Waar erger je je het meeste aan bij NEC?
 
Tot voor kort het transferbeleid, maar Aalbers doet het momenteel eigenlijk verbazingwekkend goed. Dus noem ik nu maar de communicatie met de achterban, vooral aangaande sfeeracties. Ook krijg ik regelmatig de indruk dat NEC meer waarde hecht aan het witte voetjes halen bij de KNVB en de gemeente dan de eigen supporters (wat toch je klanten zijn) te ondersteunen. En er vertrekken nog altijd te veel jongens voortijdig uit de jeugdopleiding. Het rendement lijkt me tot dusverre nog echt te laag.
 
Ben je bijgelovig?
 
Nee, absoluut niet. Dat was ook het enige vaste kritiekpuntje dat ik had op Mario Been. Als coach moet je je niet laten leiden door toevalligheden en niet bestaande patronen, dat kan je op beslissende momenten toch onbewust parten spelen.
 
Wat vind jij van de merchandising bij NEC?
 
Het is de afgelopen jaren volgens mij een stuk beter geworden, ook met merchandising voor speciale evenementen. Naar aanleiding van de Europese campagne had ik een nieuwe sjaal besteld via de webshop en die lag binnen een paar dagen hier in de bus.
 
Wat vind je van de website van De Trouwe Honden?
 
Prima site, die vooral vanwege het eigenzinnige en onafhankelijke karakter een unieke plaats inneemt in het beschikbare aanbod van voetbal websites. En via het “Rondje om” kan ik toch altijd het gevoel houden dat ik er nog een beetje bij hoor als supporter. Dus ga daar alsjeblieft mee door!
 
Legio Noviomagum?
 
In een woord geweldig! NEC mag zich in de handen knijpen met zulke supportersinitiatieven. Een absolute reclame voor de club.

Wat vind je van het scheidsrechtersniveau in Nederland?
 
Belabberd. En het lijkt elk jaar alleen maar slechter te worden. Volgens mij zou geen enkele huidige Nederlandse scheids hier in Engeland aan de bak komen, op Luinge na misschien. Het wordt tijd voor meer bevoegdheden voor de 4e official en meer elektronische hulpmiddelen. Ik zie eigenlijk veel liever een goede scheids zonder rare sensors en koptelefoontjes en andere flauwekul, maar met de huidige lichting scheidsrechters kan dat gewoon niet meer.
 
De Dikke Dilemma’s
 
Goffert oud of nieuw: nieuw.
4-4-2 of 4-3-3: wat het beste werkt voor de spelersgroep die je tot je beschikking hebt. Een systeem is een gimmick.
In Eredivisie met schulden of Eerste divisie zonder schulden: Eredivisie met schulden.
Technische speler of harde werker: harde werker.
Balkenshirt of huidige shirt: balkenshirt, al vindt mijn vriendin het net een pyjama.
Carlos Aalbers of Leen Looijen: Carlos Aalbers.
Blades of Owls: Nog geen keuze gemaakt eigenlijk. De Owls hebben het dichtstbijzijnde stadion, maar de Blades zijn de historisch meer succesvolle club.

Wil je nog iets kwijt?
 
Zet hem op, Vleminckx! Ik denk dat we een goeie gaan hebben aan die gozer. En aangaande de diverse NEC-fora, een beetje meer respect voor elkaar zou soms niet misstaan. Uiteraard mag iedereen zijn mening hebben en soms kunnen speculaties en geruchten lichtelijk ridicule vormen aannemen, maar uiteindelijk zijn we allemaal fan van dezelfde club, dus elkaar vanachter een computerschermpje voor rotte vis lopen uitmaken werkt alleen maar sfeerverziekend. Hou het inhoudelijk en hou het beschaafd.

Mocht jij trouwens zelf een keertje “aan het lijntje” gehouden willen worden stuur dan even een mailtje naar patrick@detrouwehonden.nl

 
 Uw reactie:

U moet inloggen om een reactie te plaatsen.

 Reacties op dit bericht:

22-07-2009 09:25 door
Als jij voor één dag de voorzittershamer zou mogen overnemen, welke beslissing zou je dan als eerste nemen?

Meer ondersteuning voor supporters die sfeeracties e.d. willen organiseren, zij het financieel of via het ter beschikking stellen van ruimte of faciliteiten, en zien of er een staanvak te realiseren valt bij de stadionuitbreiding. De club onderkent naar mijn mening het effect van zulke acties en sfeer in het stadion in het algemeen op de spelers nog niet voldoende.
Thumbs up Thumbs up Thumbs up Thumbs up Thumbs up
22-07-2009 09:50 door
leuk interview, en goede standpunten.
22-07-2009 10:03 door
Leuk interview!
Lijkt me ook lastig. Als je in de toekomst verhuisd naar een ander
land of stad. Ga je dan naar een andere club of niet.

Sheffield wednesday lijkt me ook een mooie oude club!
22-07-2009 14:52 door
@ Frank
Naar ander land had ik wel andere club bezocht. Ben naast supporter ook liefhebber. (Ander land wil niet Kleve ofzo zeggen dan heConfused

Wel leuk om eens wat een van een bekende Forza-reaguurder te zien.
25-07-2009 15:48 door
NEC - Telstar 2-1 ruststand... 1-0 vleminckx... 2-0 saidi... NEC speelde aardig de eerste helft... in de 5e minuut opende Vleminckx de score... die later ook nog de lat raakte met een kopbal...

"Emmen ooit NEC was? "
Top  |  Home  |  Contact  |  Copyright  |  NEC Nijmegen  |  NEC