Welkom op De Trouwe Honden | Inloggen | Registreren Online | Gebruikers: 0 | Gasten: 112
Dokter Bibber
don. 18 maart 2010 

In de nieuwe rubriek 'Om de haverklap' zal nieuwe aanwinst Maarten met enige regelmaat ingaan op de gang van zaken rond het voetbaltechnische gedeelte van onze club.

Vanmiddag heb ik het spel Dokter Bibber Spoedoperatie gekocht in een impulsieve bui. Mijn zoons, die aanvankelijk heel enthousiast reageerden, snapten niet waarom ik er kleine kwasten en verschillende potjes modelbouwverf bij had gekocht. De mededeling dat ik dit allemaal voor de laatste competitiewedstrijden van NEC had gekocht, veroorzaakte geheel terecht vreemde fronsende blikken. Ik heb ze uitgelegd dat ik zeven onderdelen van het spel dokter Bibber ga verven in de kleuren van de tegenstanders die NEC nog tegenkomt in de komende, beslissende slotweken van de eredivisie. Momenteel struikel ik met mijn minipenselen over de rode pompeblêdden die bij het blauw-witte shirt van Heerenveen horen. De Friezen zijn immers de eerstvolgende tegenstander. Het is alweer een eeuw tijd geleden dat ik beschikte over de behendigheid waarmee ik de tafelvoetbalpoppetjes van Subbuteo, uit mijn pubertijd, met engelengeduld in de NEC-kleuren had geschilderd. Met subtiel kleine nummers op de broekjes, sokken met roodgroene banen en een prachtig rugnummer. Zo had ik ook Ajax, Feyenoord, PSV, FC Twente en Sparta zelfs tot in perfectie nagemaakt. Voor alle andere teams uit de competitie gebruikte ik een elftal witte poppetjes. Elke week speelde ik alle wedstrijden van het competitieprogramma. Het groene laken met de witte lijnen, het heuse voetbalveld, paste op een grote tafel. Aan één kant konden er zelfs zelfgetimmerde tribunes staan! Ongeacht de stand in werkelijkheid, deed NEC het in de subtop altijd verrassend goed! Nu ik die attributen niet meer heb, zoek ik mijn toevlucht bij dokter Bibber. Voor mijn gevoel wordt het namelijk elke komende wedstrijd bibberen geblazen. Misschien kan ik zo thuis op een soort voodoomanier een constantere stroom geluk afdwingen. Een half uur voor aanvang van elke nog te spelen wedstrijd ga ik proberen dokter Bibber te opereren. Oftewel, ik ga het lichaamsdeel dat geverfd is in de kleur van de tegenstander uit zijn lichaam halen, zonder strafpunten op te lopen. Dokter Bibber zelf heb ik al helemaal in het rood, groen en zwarte tenue geschilderd. Als het mij foutloos lukt, gaat NEC punten pakken!

Ons aller NEC speelt in mijn ogen inmiddels zo wisselvallig dat ik er nog niet gerust op ben dat ze de nacompetitie gaan ontlopen. Vlak na de winterstop heeft de ploeg van Wiljan Vloet vertrouwen kunnen tanken door de moeizame maar heerlijke zege tegen aartsrivaal Vitesse en last-minute overwinningen tegen Sparta thuis en RKC uit. Voor die laatste twee heb ik me maar niet geschaamd, want de punten waren meer dan welkom. Thuis tegen NAC was het ook een mooie parade aan meevallers die de drie punten in de knip toverden. Bram Nuytinck maakte, met dank aan een aarzelende Jelle ten Rouwelaar, twee belangrijke doelpunten. Heel slim dat inlopen vanaf de rand zestienmeter. Een wedstrijd waarin Jeffrey Sarpong maar liefst vier assist op de mat kon leggen. Toch zit ik vaak met kromme tenen op de tribune. Dan zie ik dat ballen over een meter of vijf gewoon niet aankomen. Dan zie ik dat er heel veel spelers zijn die liever de bal niet willen hebben. Gelukkig vormen Pothuizen en Radomski een positieve uitzondering daarop. Iets wat ik nog niet genoeg zie bij Bas Sibum en dat valt mij tegen! Genieten van het spel kan ik zo niet echt. Op de tribune en ook in het veld is er, ondanks die serie van vier overwinningen, van vertrouwen nog niet echt zichtbaar sprake geweest. Toeval heerst en automatismen zijn er niet. Dat is ook moeilijk met het grote aantal wisselingen in het elftal vanwege blessures en schorsingen en de rol die Davids op verschillende posities krijgt toebedeeld. Maar toch, ook al heb je er begrip voor, je houdt je hart vast als supporter! NEC straalt een kwetsbaarheid uit waar je bang van wordt. Ook tegen Roda JC droop de machteloosheid van het elftal af. De invloed van Wiljan heeft ook schijnbaar zijn beperkingen en is hopelijk niet nu al uitgewerkt. Jammer dat hij na afloop soms zo zeurderig overkomt als hij voor de camera verschijnt om de wedstrijd toe te lichten. Als hij zo doordeweeks tegen de spelers praat, vraag ik mij hardop af of ze de trainer wel serieus nemen. Jiskefet zou er met alle gemak een typetje van kunnen maken.

Als ik het programma bekijk krijg ik sterk de indruk dat de punten gehaald moeten worden in uitwedstrijden. Ajax doet waarschijnlijk tot het einde mee voor het kampioenschap, AZ draait steeds soepeler en Feyenoord strijdt tot de slotdag voor Europees voetbal! Een cadeau van Mario zit er waarschijnlijk niet in. Hoe zeer hij het ons ook gunt. Na Twente en Utrecht ben ik ook een beetje sceptisch geworden als het gaat om uitwedstrijden. Misschien dat het team krachtiger wordt als het met twee spitsen gaat spelen. Met een versterkt middenveld valt er wellicht meer te halen. Ik zou er, als ik oefenmeester was, voor kiezen. Maar dan krijgt onze topscorer Vleminckx van mij wel een nieuw contract, waarin staat dat hij zich nooit meer mag melden als verdediger in het eigen strafschopgebied. Eerst ondertekenen en dan pas spelen zou ik zeggen! Bij Potje in de buurt loopt de Belg meer in de weg dan dat hij nuttig is. Door al die verdedigende, goedbedoelde acties mist hij nu net de energie voor het doel van de tegenstander die noodzakelijk is om eens wat vaker het net te raken. Van Beukering maakte op mij een slimmere indruk als het gaat om doelgerichte energie. Die schoot ook nog vaak vanuit de draai op het doel van de tegenstander en bleef meer voorin als aanspeelpunt.

Aan het begin van het seizoen dachten we euforisch dat NEC met een 4-1 thuisoverwinning op Heerenveen verder was dan aan het einde van het vorige seizoen. Na het wegvallen van Lasse Schöne heeft het verval zich langzaam maar zeker aangediend. Nu zal iedereen er zijn schouders onder moeten zetten om de nacompetitie te voorkomen. Dat is toch een tegenvaller. Ik hoop dat we in de Goffert toch nog een paar punten weten te sprokkelen. Van mij mag dat voor deze keer ook met boerenkoolvoetbal. Daarnaast hoop ik dat we de komende weken sowieso voldoende punten halen om de laatste speeldag thuis tegen Ajax veilig te zijn. Graag sla ik mijn laatste dokter Bibber over! In het verleden hebben de Amsterdammers ons al eens gematst, omdat er niets meer op het spel stond, maar ik zal minder bibberen als we het op eigen kracht klaarspelen!

Maarten

 
 Uw reactie:

U moet inloggen om een reactie te plaatsen.

 Reacties op dit bericht:

18-03-2010 15:58 door
WANBELEID !!!
18-03-2010 17:02 door
Derksen, kom eens met een andere reactie dan dit. Dit werkt niet. Kom met opbouwende kritiek. En dan ook nog pas als je alle ins en outs weet van het beleid. Op afstand beleid maken is makkelijk. Er zijn meer mensen die van alles roepen en niet alleen over voetbal, maar helaas de oplossing kunnen zij ook niet aandragen. Kom met een goed onderbouwd idee en dan niet alleen met die en die moet weg en die en dei moet komen. Dat is te simpel!

Het is een aardig stuk en geeft de druk voor onze club aardig weer.
18-03-2010 19:48 door
Goed stuk Maarten en we mogen idd hopen, dat het NIET van de laatste wedstrijd afhangt.
Hopenlijk is dan of Twente of Ajax al kampioen. Het zou dan echt een horror scenario zijn.
Duimen maar dat het niet zover komt...........
19-03-2010 00:28 door
Waarom moet Derksen positief zijn ????

Het gaat gewoon kut
opbouwende kritiek ja we zullen wel ooknog veren in hun reet steken

Ps wanbeleid
19-03-2010 00:31 door
En ja ik ken de in en de outs maare gelukig is dit allemaal anoniem
en of aalbers hier ging kijken deed hij dat maare
19-03-2010 08:55 door
@Pajazz
???????
negatieve kritiek mogen we uiten, daar zijn we supporters met een siezoenskaart voor.
en dat dit NEC lijd onder wanbeleid moge duidelijk zijn.
dan nog iets, waarom moet er gekomen worden met opbouwende kritiek? helpt dat iets? kijkt en luistert het bestuur hier naar?? hier wordt werkelijk niks mee gedaan!
dus gewoon met z'n alle nuilen en onze eige mening geven, of dat die nou gegrond is of niet.
WIJ betalen om NEC te zien, en dus mogen we ook klagen, en daar zijn we immers Nijmegenaren voor
19-03-2010 11:36 door
@flo64 & WHUFC NEC,

Ik denk dat Pajazz niet zozeer bedoeld dat je niet negatief mag zijn, als wel dat je met alleen 'wanbeleid!!!' niet echt veel toevoegt aan een discussie. In dat geval zou je inderdaad mogen verwachten dat iemand schrijft: 'wanbeleid, want bla bla en daar hebben ze het laten liggen en hier kunnen ze het beter doen, etc.' Zoiets.

Gewoon een kwestie van smaak hoe je een reactie geeft, niet zozeer of het wel/niet negatief mag. Het lijkt me logisch dat op een forum meningen negatief of positief worden geplaatst.

Mbt. Vleminckx ben ik het me de auteur van het stukje eens, dat hij zich meer mag focussen op zijn eigen spel en o.a. geen onnodige verdedigende acties meer moet maken. Ik vind het mooi dat een speler zo hard werkt, maar hij zou zijn energie in andere zaken moeten stoppen denk ik.
Hij zou een type Jack de Gier kunnen zijn, altijd aanspeelbaar en balvast. Hij komt nu echter gewoon nog techniek tekort in o.a. de aanname. Dat lijkt me iets dat trainbaar is. Laat hij zich daar mee bezig gaan houden. Als je aanspeelbaar bent en een bal vast kunt houden ontlast je de verdediging ook meteen.
19-03-2010 11:36 door
wanbeleid? het is puur toeval dat we zo laag staan. Met een selectie zonder blessures zouden we zeker in de linkerrij staan. En al die azijnzure mensen: waar zouden jullie het geld vandaan halen. De sterkte van de spelers voor clubs als de onze is ongeveer gelijk. Wij kunnen geen spelers als Ruiz en Siem de Jong kopen, wij zijn aangewezen op het lagere segment. Dus maar dom roepen "wanbeleid" leidt tot niets. Zeg dan hoe het beter had gemoeten, dan kunnen we pas echt discussieren. Zo lijkt het nergens op.
19-03-2010 13:27 door
Helemaal mee eens!
19-03-2010 14:00 door
Twente stond een jaar of 6 geleden anders wel net zo hoog als NEC. Als je ziet waar die nu staan, kun je denk ik wel concluderen dat die een beter beleid voeren.

En waar ze het geld vandaan moeten halen? Daar zitten een hoop heel goed betaalde mensen op het kanoor die daarvoor zijn aangesteld (net als bij Twente).

NEC moet gewoon eens durven doorpakken als ze een goed team hebben. Na de 5de plek met neeskens en ook nu weer hebben alles laten lopen en zijn ze weer van 0 begonnen.

Als je succes hebt moet je dat verzilveren, zoals financieel als op transfergebeid. Dat ver wegzakken na een goed jaar is gewoon een teken van zwak beleid. Clubs al Heracles en VVV zijn ons al voorbij, hebben een beter tranferbeleid dan NEC

Maar goed steken jullie maar lekker je kop in het zand en blijf maar denken dat er bij NEC goed beleid wordt gevoerd.
19-03-2010 15:09 door
nog steeds hoor ik niet "hoe" we het dan beter moeten doen, allleen maar "dat" er wanbeleid wordt gevoerd
19-03-2010 15:10 door
en clubs als VVV en Heracles hebben helmaal geen betere selectie, alleen wat minder pech door blessures
19-03-2010 15:11 door
@Ruben, Piet
ik heb al vaker aangegeven waarom dat ik vind dat het wanbeleid is, dus voel me niet direct aangesproken, en vind overigens dat je daar helemaal gelijk in hebt.

maar nogmaals;
en dan met name op de vraag waar wij het geld vandaan zouden halen, en dat wij geen topspelers kunnen kopen.
door spelers 'zomaar'weg te doen die geld in het laadje hadden kunnen brengen, bouw je dus geen vermogen op.
door zo lang te wachten en de gemeente achterna te lopen over de uitbreiding van je stadion waardoor je, zoal het bestuur bij NEC zelf aangeeft, meer geld gaat verdienen.
er lopen te vaak spelers zomaar weg hier, er komen te vaak zomaar spelers binnen hier.
jonge spelers gooien hier te vaak met de pet naar, en natuurlijk ligt dit ook aan de speler zelf, maar ook aan de grens van de leiding, bij geen enkele club is dit probleem zo hoog als bij NEC.
dit zijn maar een paar voorbeelden van pure wanbeleid!!!!
en dit heeft niks te maken met 'je weet niet wat er echt speelt', of 'gokken naar wat er aan de hand is'.
dit zijn pure, keiharde, bevestigde feiten.
dat is gewoon wanbeleid!!!!
19-03-2010 15:20 door
daar nog ff aan toe te voegen, als je last krijgt van blessures is er niemand die je dat kan kwalijk nemen, dat is gewoon pure pech.
maar als je maar drie belangrijke spelers mist door blessures, er maar even vanuit gaande dat we Otten er dan ook maar bij zetten in dat rijtje, en je kunt dat niet waardig genoeg oplossen zodat je in ieder geval nu al veilig was geweest, dan klopt er iets niet! en dat heeft met geld niks te maken, dat heeft wat te maken met het scouten van waardige spelers.
20-03-2010 09:37 door
Nogmaals: 'Hoe' is dus durven doorpakken als je een goed team hebt. Je hebt waarschinlijk wat meer uitleg nodig dus ik zal het even heel concreet maken.

Na de 5de plek met Neeskens had je Hesp moeten houden en Bruggink moeten halen (die zelf aangaf open te staan voor NEC), Dan was je gewoon subtop gebleven.

Na Been had je Lens moeten kopen (Swart gaf aan dat dat mogelijk was maar dat hij dat het risico te groot vond), dan had je ook kans gehad dat Holman was gebleven en ventuele ander spelers, plus dat het makkelijker was geweest spelers te halen). Ook dan was je subtop gebleven.

Het geld? De sponsors wilde Lens betalen en destijds met Neeskens waren die ook bereid iets te doen (ze kochten immers een half jaar later Niedzielan). En zelfs als de sponsors niets willen doen gaan de kosten voor de baten uit. Investeren in een team van 5de is geworden of een jaar lang ongeslagen is in de eredivie is wel een verantwoord risico.

Verder moet NEC is beginnen met goede scouts aan te stellen en andere bestuursleden. Bij het NEC bestuur gaat het erom 'wie je kent' en niet 'wat je kunt'. Daarom heb ik ik ook niet de hoop dat er ooit iets zal veranderen want iedereen houd elkaar de hand boven het hoofd.

Ze willen al jaren 'structureel'naar het linkerrijtje. Nou we zijn1 keer in het linkerrijtje geeindigd de laatste 6 jaar. Ik kijg het wel te horen op mijn werk als ik structureel de doelstelling niet haal, in de zieke organisatie van NEC wordt daar niet eens serieus over gepraat. Het is tenslotte allemaal maar pech....niemand kan er eiegnlijk iets aan doen, toch?


"Het voor NEC altijd alles of niets is in nacompetities?"
Top  |  Home  |  Contact  |  Copyright  |  NEC Nijmegen