Welkom op De Trouwe Honden | Inloggen | Registreren Online | Gebruikers: 0 | Gasten: 17
Het vrijdagmiddag weetje: Nijmegen '80 + antwoord!
vrij. 29 mei 2009 

De laatste dag van de week, nog even en het is weekend. Om die laatste uurtjes op school of op het werk door te komen, biedt DTH je het vrijdagmiddagweetje. ’s Ochtends verschijnt de vraag op de site, ’s middags rond een uurtje of 2 volgt het antwoord. Net lang genoeg om je hoofd te breken of om je collega’s de loef af te steken. En anders gewoon leuk om te lezen en te weten. Er komt vast nog een moment in de kroeg dat je de wetenswaardigheid van vandaag kwijt kunt. Veel succes!

In 1980 komt het Aktief Comité Binnenstad met een nieuw idee. Als afsluiting van de Zomerfeesten wordt een voetbaltoernooi georganiseerd. Amsterdam en Rotterdam hebben dan al een jaarlijks oefentoernooi en, zo vindt het Comité, zoiets moeten we in Nijmegen ook hebben. De bokaal waarom gespeeld wordt, wordt door het gemeentebestuur ter beschikking gesteld. Het moet de start worden van een reeks van internationale voetbaltoernooien in Nijmegen. Wie spelen er zaterdag 19 en zondag 20 juli 1980 in de Goffert en wat is het resultaat?


Het Nijmegen ’80 toernooi kende naast de gastheer, NEC, nog drie deelnemens. Het waren Go Ahead Eagles, Celtic en Borussia Dortmund. Zowel zaterdag als zondag stonden twee wedstrijden op het programma, zaterdag twee vaste wedstrijden (NEC-Celtic en GAE-Dortmund), de zondag was voor de strijd om de 3e plaats en de finale.

In de eerste wedstrijd van het toernooi klopten de Eagles van trainer Spitz Kohn het Borussia Dortmund van Udo Lattek met 3-1. Dortmund viel vooral op door de hardheid waarmee gespeeld, hetgeen verscheidene blessures aan Deventer kant veroorzaakte. De Duitsers beëindigden de wedstrijd met tien man, nadat Freund door Ignace van Swieten van het veld was gestuurd, een zeldzaamheid in oefenwedstrijden in die tijd. Later op de avond werd onze eigen club van het veld geveegd door Celtic. Het werd maar liefst 0-5, tot woede van trainer Leen Looijen die aangaf dat geen van de routiniers een greintje karakter had getoond.

Ook de strijd om de derde plek op zondag ging verloren, zij het pas na strafschoppen, na een 1-1 eindstand tegen Dortmund. De finale werd een prooi voor de Eagles, die Celtic met 4-2 versloegen. De latere NEC trainer Kees van Kooten werd de held van de avond met een hattrick aan kopballen en een assist.

Naast de povere resultaten van NEC werd het toernooi ook financieel geen succes. Er waren 12.000 toeschouwers nodig om quitte te spelen, maar de beide dagen leverden niet meer dan 8.000 bezoekers op. Het toernooi werd dan ook niet herhaald.


Het programmaboekje, met een stuk uit de inleiding:

   

Heb je nog een leuk idee voor een vrijdagmiddagweetje? Schroom niet te mailen naar info@detrouwehonden.nl!

 
 Uw reactie:

U moet inloggen om een reactie te plaatsen.

 Reacties op dit bericht:

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

"NEC ook op het witte doek een succes is?"
Top  |  Home  |  Contact  |  Copyright  |  NEC Nijmegen