Welkom op De Trouwe Honden | Inloggen | Registreren Online | Gebruikers: 0 | Gasten: 17
Gras van de buren: Labour wil Engelse clubs teruggeven aan fans
maa. 29 maart 2010 

In deze rubriek met de naam "gras van de buren.." pikken we voor jullie opmerkelijke, grappige, belangrijke, onbelangrijke, bizarre, vreemde, domme, treurige, mooie en kansloze berichten over voetbal en al haar randverschijnselen van het net. Als NEC supporter wil je natuurlijk weten hoe het gras er bij andere clubs bij ligt, hoewel het Goffertgras natuurlijk altijd het mooiste zal blijven. Deze keer nemen we je mee naar Engeland.


Niet alleen in Nederland heeft de economische crisis hard toegeslagen in het profvoetbal. Ook in Engeland, de bakermat van de mooiste sport ter wereld, hebben diverse clubs de klappen gevoeld. Het meest bekende voorbeeld is uiteraard Portsmouth. Pompey, in 2008 nog winnaar van de FA cup, liet zich in februari failliet verklaren nadat een schuld van 60 miljoen niet meer weg te saneren viel. Hoewel de club zal blijven voortbestaan, is mede door de 9 punten die de Football Association (de Engelse KNVB) in mindering bracht degradatie uit de Premier League dit jaar een feit.

Vandaag werd bekend dat de Labour partij, die momenteel aan de macht is in Groot-Brittannië, een plan heeft opgesteld dat ze na de komende verkiezingen (waarschijnlijk ergens in mei dit jaar) in werking willen stellen indien ze herkozen worden. Dit plan heeft tot doel om het voetbal terug te geven aan het grote publiek en financiële uitwassen terug te dringen. In het kort komt het hierop neer:

 

1. Elke betaald voetbal club moet aan de fans een aandeel in de club verstrekken dat kan oplopen tot 25% van het totale budget en dat een afspiegeling moet zijn van de banden van de club met de lokale gemeenschap;

2. Als clubs te koop worden gezet of dreigen onder curatele te komen, dan krijgen de eigen fans als eerste de kans om een overnamebod te doen, voordat de club op de openbare markt terecht komt en zo ten prooi kan vallen aan miljonairs die de club als speeltje of aftrekpost gaan gebruiken (denk bijvoorbeeld aan de Glazers bij Manchester United, die de club inmiddels met etterlijke honderden miljoenen aan schuld opgezadeld hebben);

3. Hervorming van de FA, waarbij mogelijke belangen-verstrengelingen worden uitgesloten. Zo stapte de voorzitter van de FA onlangs nog op omdat hij vond dat de Premier League clubs de pogingen van de FA om het WK 2018 naar Engeland te halen bewust dwarsboomden;

4. Nieuwe overheidsbepalingen die zaken als jeugdopleidingen en eigendom van clubs coördineren.

 

Deze nieuwe plannen gaan lijnrecht in tegen de opvattingen van de Premier League, die zich sterk maakt voor een vrije markt werking in het betaald voetbal. De clubs (en dan vooral hun eigenaren) zullen zich dan ook niet zomaar neerleggen bij deze geopperde plannen.

Toch is het een zeer interessante ontwikkeling, die verstrekkende gevolgen kan hebben voor de grootste voetbalcompetitie ter wereld als er navolging aan gegeven wordt. En hoewel dit alles voor ons NEC op het eerste oog een nogal 'ver-van-je-bed' gebeuren is, zijn er wellicht toch enkele interessante punten in dit voorstel. NEC is immers al geruime tijd bezig om het concept 'volksclub' een zinnige invulling te geven. Zouden we de hierboven voorgestelde plannen loslaten op onze eigen club, dan zou dat bijvoorbeeld kunnen betekenen dat NEC aan individuele supporters, aan de diverse supportersverenigingen, of aan een nieuw op te richten supportersorgaan met publiek verkiesbare vertegenwoordigers, een financieel belang verkoopt. Supporters zouden hierdoor een bepalende stem krijgen in het te voeren beleid, de band tussen club en gemeenschap wordt op deze wijze bekrachtigd, en dingen als kaartprijzen, combi's en clubcultuur kunnen gereguleerd worden om te zorgen dat de club toegankelijk en herkenbaar blijft voor de fans.

Onmogelijk of onrealistisch? In Duitsland is er de "50+1" regel die ervoor waakt dat tenminste 51% van een profclub in handen van de fans blijft. Bij Barcelona is het al sinds jaar en dag de normaalste zaak ter wereld, de socio's zijn daar de eigenaren. Kinderen worden soms bij hun geboorte al ingeschreven als supporter, en daarmee dus ook als mede-eigenaar, van de Catalaanse club. Als het aan de Labour partij ligt dan kunnen in de toekomst vele clubs dit voorbeeld volgen. Een ontwikkeling om scherp in de gaten te houden dus!



 

 

 


 
 Uw reactie:

U moet inloggen om een reactie te plaatsen.

 Reacties op dit bericht:

30-03-2010 13:01 door
ik vind dat de politiek zich er niet mee moet bemoeienThe finger





"NEC bijna 1 op 1 loopt met shirtsponsors?"
Top  |  Home  |  Contact  |  Copyright  |  NEC Nijmegen